Neem contact op met Femke Nieuwhuis
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu
Op 4 oktober heeft minister Schouten een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek. Als reactie daarop hebben de provincies op 8 oktober de beleidsregel gepubliceerd met de voorwaarden voor intern en extern salderen. De nieuwe regels hebben gevolgen wanneer je je bedrijf wilt aanpassen of je onderneming wilt staken en je rechten gaat verkopen. In dit artikel lichten we de belangrijkste aandachtspunten toe.
Opvallend – en zorgelijk – aan de nieuwe regels rondom stikstof en ammoniak is dat vergunde rechten binnen de vergunning worden ingetrokken. Als je vanaf nu een nieuwe vergunning wilt aanvragen, gaat de provincie namelijk niet meer uit van je vergunde rechten, maar van de gerealiseerde capaciteit binnen je huidige vergunning. Het niet benutte en gebruikte deel wordt dus weggehaald.
Een slechte zaak voor jou als ondernemer, vinden wij. In het kader van rechtszekerheid zou je er toch op moeten kunnen vertrouwen dat je vergunning niet zomaar wordt aangetast? En dat is precies wat er gebeurt door deze nieuwe regels.
De vraag is dan ook of dit zomaar kan. De overheid moet zich namelijk houden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Het op deze manier afnemen van vergunde rechten kan nog wel eens in strijd zijn met de rechtszekerheid. Ook is het de vraag of er niet onterecht wordt in ingegrepen in het eigendomsrecht.
Er zijn dus nog steeds onduidelijkheden. Want hoe alle regels moeten worden uitgelegd, is nog niet helemaal helder. Op dit moment is er zelfs discussie tussen de minister en de provincies over de uitleg – en dus de gevolgen – van de nieuwe regels.
Op het gebied van extern salderen gaat er aardig wat veranderen. Extern salderen houdt in dat je ammoniak van een derde aankoopt en benut voor je eigen bedrijf. Dit is een werkwijze die in het verleden door de Raad van State is goedgekeurd. Nieuw is nu echter dat er extra strenge voorwaarden komen en dat je rechten fors kunnen worden afgeroomd.
Dit zijn de belangrijkste punten:
Ook op het gebied van intern salderen zijn er veranderingen. Dit zijn de belangrijkste punten:
Voor de berekeningen is het Aeirus-model leidend. De nieuwe versie is nog wel zeer beperkt en eigenlijk niet geschikt voor agrarische bedrijven. De Gedeputeerde Staten kunnen daarom aanvullende berekeningen vragen, bijvoorbeeld van Aagro-stacks.
De legalisatie van de PAS-melding geldt alleen voor gerealiseerde projecten. Dit moet nog nader gedefinieerd worden door de minister. In het adviesrapport Remkes stond dat 29 mei 2019 een peildatum zou zijn en dat er emissie-eisen zouden komen. Daar wordt in de brief van de minister niets meer over genoemd. Ook in de beleidsregels van de provincie komt dit niet terug.
We snappen dat dit een onzekere tijd is. De spelregels rondom ammoniak en stikstof gaan ingrijpend veranderen, wat verschillende gevolgen kan hebben voor je bedrijfsvoering.
Het belangrijkste is nu om de feiten voor jezelf op een rij te zetten. Dat is nodig vóórdat je wat kunt doen richting de overheid. Bekijk goed hoe je vergunningssituatie in elkaar zit. Daarnaast is het belangrijk dat je weet in hoeverre je deze situatie hebt gerealiseerd – en dat ook kan aantonen.
Denk goed na over hoe je je bedrijf in de toekomst voor je ziet. Hoe wil je verder? Als je dat weet, kunnen we samen bepalen wat de gevolgen zijn en welke stappen je kunt zetten om je rechten veilig te stellen of om toestemming te krijgen voor je plannen.
We houden de ontwikkelingen goed in de gaten en informeren je uiteraard zodra er meer duidelijkheid is. Heb je vragen over wat de uitspraken rondom deze problematiek betekenen voor jouw specifieke situatie? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu