Verkeerde vergunningen zijn een risico voor agrarische bedrijven
Datum: 20 oktober 2018
Auteur: Stefan ten Pierik
Sector: Agrarisch
Delen:
Agrarische bedrijven lopen risico door onvolledige of verkeerde vergunningen. We hebben het over de Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning) en de omgevingsvergunning voor bouw en milieu. Als deze vergunningen niet correct zijn of ontbreken, dan kan de waarde van je bedrijf fors dalen of zelfs onverkoopbaar worden. Dit zijn de aandachtspunten.
Vergunningencheck
Vergunningen spelen ook een belangrijke rol bij nieuwe financieringen en bij controles waarbij gecheckt wordt of de toeslagrechten zijn uitbetaald. We raden je aan om, liefst jaarlijks, een vergunningencheck te doen.
Waar het mis gaat
Het aantal dieren op een bedrijf en de juiste diercategorie zijn punten waar het vaak mis gaat bij vergunningen. Het is belangrijk dat het aantal dieren waarvoor je een vergunning hebt, overeenkomt met de bijbehorende diercategorie.
Het is ook verplicht om bij de gemeente te melden dat je omschakelt naar een andere diercategorie. Dat regel je door een omgevingsvergunning aan te vragen of een Melding Activiteitenbesluit te doen. Het is niet bij alle veehouders bekend dat dit aan moet sluiten op de Nb-vergunning. Als je een vergunning hebt voor een melkkoe, dan heb je nog niet de juiste vergunning voor een zoogkoe.
Geen of verkeerde vergunningen = een lagere bedrijfswaarde
Als je als veehouder een verkeerde Nb-vergunning of milieuvergunning hebt, is je bedrijf bij verkoop minder waard, zowel bij vrijwillige als bij gedwongen verkoop. Een koper die geïnteresseerd is in jouw bedrijf zal hier gebruik van maken en dit zal direct leiden tot een lagere opbrengst. Als je niet over de juiste vergunningen beschikt, wordt je onderneming lager getaxeerd en krijgt de koper minder financiering. Omdat de dekking van de lening een stuk lager is, loopt zowel de ondernemer als de bank extra risico.
Check je vergunningen
Vergunningen worden almaar complexer en er wordt meer op gecontroleerd. Je kunt dan ook het beste bij elke verandering in de bedrijfssituatie nagaan of dit gevolgen heeft voor je vergunningen. Vergeet ook niet de werkelijke dieraantallen en stalsystemen op het bedrijf geregeld te vergelijken met de situatie waar je een vergunning voor hebt gekregen.
De Omgevingsadviseurs biedt hiervoor een vergunningencheck. Hiermee zie je direct of de situatie waar je een vergunning voor hebt gekregen, aansluit bij de werkelijkheid. Op die manier kun je je vergunningen op tijd op orde krijgen en daarmee veel problemen voorkomen.
Vergunningencheck handig voor jou?
Wil je meer weten over hoe jij ervoor staat met je vergunningen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.