Flora- en faunaonderzoek

Heb je nieuwbouwplannen of wil je je functies wijzigen? Met een flora- en faunaonderzoek breng je in beeld of er beschermde plant- en diersoorten in het gebied voorkomen.

Waarom een flora- en faunaonderzoek?

Plannen om te gaan bouwen of slopen? Voer dan eerst een flora- en faunaonderzoek uit. Het is bij iedere sloop- of bouwactiviteit een verplicht onderdeel. Met dit onderzoek breng je in beeld of er beschermde plant- en diersoorten in het gebied voorkomen. En of jouw plan of project hier mogelijk effect op heeft.

Bureau- en veldonderzoek

Bij nieuwbouwplannen of functieveranderingen van een locatie kan de gemeente van je vragen om een flora- en faunaonderzoek te doen. Dit onderzoek bestaat uit 2 onderdelen: bureau- én veldonderzoek. Het bureauonderzoek wordt uitgevoerd op basis van beschikbare data: welke beschermde dier- en plantsoorten zijn mogelijk aanwezig op de locatie? Het veldonderzoek brengt vervolgens uitsluitsel. Tijdens dit veldonderzoek gaat een ecoloog op zoek naar sporen van dier- en plantsoorten, denk aan uitwerpselen of nesten.

Quickscan of uitgebreid onderzoek?

Een uitgebreid flora- en faunaonderzoek kan enorm tijdrovend zijn en ingrijpende gevolgen hebben voor jouw project. Een uitvoerig onderzoek kan zomaar een jaar in beslag nemen. Zit je bijvoorbeeld middenin een Rood voor Rood-procedure? Dan kan dit een behoorlijke belemmering zijn voor het proces.

Soms is een quickscan op het gebied van flora en fauna voldoende voor jouw situatie. De Omgevingsadviseurs bekijkt wat er nodig is en adviseert over de stappen die je kunt nemen om verder te kunnen met het bouw- of sloopplan.

 

Flora- en faunaonderzoek laten doen?

Meer weten over flora- en faunaonderzoek?

Meer weten over flora- en faunaonderzoek?

Wil je flora- en faunaonderzoek laten doen? Bijvoorbeeld omdat je een project wil realiseren in het buitengebied of omdat je gaat slopen? Neem contact op met Karlijn Waaijman. Zij helpt je graag!

Project Avontyr

Uitbreiding groepsaccommodatie

Toen eigenaar Peter Swinkels wilde uitbreiden met 2 boomhutten als overnachtingsplek, merkte hij al snel dat dit een ingewikkeld en tijdrovend proces kon worden.

Onze werkwijze

Jouw vraagstuk vormt de basis van onze aanpak. Op basis daarvan zetten we de expertises in die nodig zijn om jouw doel te behalen. In elke fase van het proces staan we voor je klaar om je te ondersteunen.

Scroll naar boven