PAS: nieuwe versie Aerius eerste stap naar vergunningverlening

Sector: Agrarisch
Er is een nieuwe versie van het rekenprogramma Aerius beschikbaar. Deze calculator was een aantal maanden gesloten naar aanleiding van de PAS-uitspraak. Dit is de eerste concrete stap om de vergunningverlening te hervatten.

 

Stikstofberekeningen uitvoeren

Het Aerius-programma is nodig om stikstofberekeningen uit te voeren. Als je geen of minder depositie (stikstofneerslag) hebt, kan je aanvraag weer in aanmerking komen voor een vergunning.

De nieuwe versie is nog wel zeer beperkt en eigenlijk niet geschikt voor agrarische bedrijven. Zo kun je nog geen berekeningen maken van stallen met mechanische ventilatie. Ook is er geen mogelijkheid voor het berekenen van beweiding en bemesting. En het programma is niet van toepassing op situaties binnen 3 kilometer afstand van Natura 2000-gebieden. De verwachting is dat het programma binnenkort daarom weer wordt aangepast.

Eind september nieuwe onderzoeksresultaten

Momenteel onderzoekt de commissie-Remkes hoe de vergunningverlening op grond van de Wet Natuurbescherming weer vlot getrokken kan worden. Dit geldt voor zowel agrarische als niet-agrarische bedrijven en projecten. De verwachting is dat de commissie eind september met de onderzoeksresultaten komt.

Op basis van dit advies worden de nieuwe beleidslijnen voor vergunningverlening vastgesteld. Daarnaast zijn de toetsingskaders voor bijvoorbeeld het handelen in ammoniakrechten nog niet bekend. De minister is momenteel bezig met het opstellen van dit beleid.

Nog even geduld

De vergunningverlening komt dus langzaam weer op gang. Echter door het ontbreken van beleid en een volledige versie van Aerius zullen veel agrarische bedrijven nog even geduld moeten hebben.

Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet. Er is nu nog veel onduidelijk, maar we verwachten dat er meer duidelijkheid komt. Dan kunnen we – eindelijk -weer vergunningen gaan aanvragen.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over de wijzigingen rondom het Programma Aanpak Stikstof (PAS)? Op de website van de Rijksoverheid staat een lijst met veelgestelde vragen.

Meer weten?

Wil je meer weten over vergunningverlening Wet Natuurbescherming? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met Karlijn Waaijman

Neem contact op met Karlijn Waaijman

Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven