
Neem contact op met Annewies de Haan
Jurist | Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu
Recente uitspraken van de Raad van State maken intern salderen, het intern verrekenen van stikstof binnen je bedrijf, niet langer vanzelfsprekend. Daardoor zitten veel projecten muurvast: van het ontwikkelen van bedrijven, woningbouw en infrastructuur tot verduurzaming en defensie. Vooral PAS-melders en bedrijven die eerder legaal intern saldeerden, verkeren in onzekerheid. De overheid grijpt nu in om stilstand te voorkomen.
Het kabinet kiest voor een aanpak langs 4 sporen.
Het huidige systeem blokkeert innovatie en verduurzaming. Daarom werkt de overheid aan een nieuw stelsel waarin:
Rond de zomer volgt er een spoedwet met het nieuwe vergunningensysteem en stikstofmaatregelen. Het doel? Een werkbaar systeem waarbij voor initiatiefnemers snel duidelijk is wat er wel en niet kan.
Vergunningen komen alleen los als de natuur zich herstelt. Daarom investeert de overheid fors:
Bovendien komt er een bredere aanpak voor natuurdoelanalyses, die álle drukfactoren meeneemt. Dit moet leiden tot meer gerichte herstelmaatregelen en extra ruimte voor economische activiteiten.
De stikstofproblematiek raakt ondernemers, gezinnen en hele regio’s. Daarom stemt het kabinet de maatregelen af op de gevolgen voor activiteiten uit de periode 2020–2025. Dit wordt gekoppeld aan de maatregelen uit spoor 1 en 2.
Omdat een deel van de regels uit Brussel komt, zet het kabinet zich ook in voor mogelijkheden om:
In 2025 en 2026 wil het kabinet de volgende stappen zetten:
Belangrijk is dat de kritische depositiewaarde (kdw) wordt losgelaten. De nadruk verschuift naar echte emissiereductie, in plaats van theoretische berekeningen.
Voor jou als ondernemer betekent dit:
Maar er is ook werk aan de winkel: ieder bedrijf zal waarschijnlijk een bijdrage moeten leveren aan de stikstofreductie, afgestemd op de sector en regio waarin je actief bent.
Dit startpakket is nog maar het begin. In augustus volgt meer duidelijkheid over aanvullende maatregelen, nieuwe financiering en de juridische borging van de regelgeving.
De Omgevingsadviseurs volgt de ontwikkelingen op de voet. We ondersteunen je graag bij vragen over vergunningen, stikstofreductiestrategieën en de kansen die deze nieuwe aanpak biedt.
Vraag je je af wat deze nieuwe stikstofaanpak betekent voor jouw project of vergunning? Neem contact op met Annewies de Haan. Zij helpt je graag!
Jurist | Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu