Uitspraak Raad van State: stikstof berekenen tot grens van 25 km blijft regel

Sector: Agrarisch

Bij stikstofuitstotende activiteiten moet je rekening houden met de stikstofneerslag (depositie) die dat veroorzaakt. De stikstofgevolgen worden tot een afstand van 25 kilometer berekend in het rekenprogramma Aerius. Deze 25 km heeft het kabinet in 2021 vastgesteld, maar sindsdien bestaat hier discussie over. Op 5 april 2023 deed de Raad van State hier uitspraak over.

 

Betrouwbaarheid van resultaten

Het oordeel van de Raad van State? De afstand van 25 km is voor individuele projecten inderdaad aanvaardbaar. De Raad van State vindt dat elk rekenmodel een grens heeft tot waar de resultaten betrouwbaar zijn. Of de rekenresultaten in Aerius buiten die 25 km overeenkomen met de werkelijkheid, is onzeker. Volgens de Raad van State kun je namelijk niet aantonen dat de stikstofdepositie buiten 25 km van de bron bij een individueel project hoort.

 

 

Effect berekenen?

Wil je de effecten van een individueel project berekenen? Dan heb je Aerius nog steeds nodig. Heb je een aanvraag lopen die met de meest recente versie van Aerius is doorberekend? Dan loopt die aanvraag gewoon door.

Meer weten?

Meer weten over de 25 kilometer afkapgrens of over een stikstofberekening met Aerius? Onze adviseurs helpen je graag. Neem gerust contact met ze op.

Neem contact op met Annewies de Haan

Neem contact op met Annewies de Haan

Jurist | Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven