Chaos in stikstofland: hoe zit het met extern salderen?

Sector: Agrarisch
Terwijl de ene provincie bekendmaakt dat extern salderen weer is toegestaan, zet de andere provincie het extern salderen ‘on hold’. Een opvallende wending binnen stikstofland. Hieronder lichten we beide gebeurtenissen toe.

 

Overijssel: extern salderen ‘on hold’

Bij extern salderen trekt een bedrijf zijn (onbenutte) stikstofrechten in en verplaatst deze naar een bedrijf dat bijvoorbeeld wil groeien of een bedrijfssituatie wil legaliseren. Bij het verplaatsen van deze stikstofrechten moet eenmalig 30% worden afgeroomd. Deze 30% komt ten goede aan de natuur.

In de provincie Overijssel is het verhandelen van stikstofrechten al ruim een jaar toegestaan. Maar begin februari maakte de provincie echter bekend dat extern salderen tijdelijk niet meer mogelijk is. De provincie stelt nu een onderbouwing op waarin juridisch wordt aangetoond dat extern salderen benut wordt om de stikstofruimte van een beëindigde bedrijfsactiviteit te gebruiken voor een andere vergunningverlening.

De reden voor meer juridische zekerheid is een recente uitspraak van de Raad van State. In die uitspraak oordeelde de Raad van State dat alleen het wegstrepen van stikstofdepositie op overbelaste gebieden, het extern salderen, niet voldoende is. Er moet ook inzichtelijk worden gemaakt met welke andere maatregelen een daling van stikstofdepositie wordt gerealiseerd. Door het schrijven van de onderbouwing wil de provincie Overijssel de juridische houdbaarheid van een natuurvergunning vergroten.

Gelderland: extern salderen is toegestaan

Terwijl bovenstaande zich afspeelt in de provincie Overijssel, maakt Gelderland juist bekend dat extern salderen nu ook voor veehouderijbedrijven is toegestaan. De provincie Gelderland is daarmee een van de laatste provincies die extern salderen voor veehouderijbedrijven toestaat. Gelderland maakt zich voornamelijk druk om verloedering en leegstand in het buitengebied. Dit wil de provincie voorkomen en daarom is bij het overdragen van alle stikstofrechten van een bedrijf een sloopverplichting ingesteld.

 

 

En het bleef nog lang onrustig

De ontwikkelingen in de provincies Overijssel en Gelderland zijn opvallend. Het is bijzonder dat 2 provincies, die ook nog eens naast elkaar liggen, een verschillende werkwijze hanteren. Ons advies aan ondernemend Nederland is dan ook: zorg ervoor dat je je vergunningen op orde hebt! Zo zorg je voor de grootste juridische houdbaarheid van jouw bedrijf.

Meer weten?

Wil je meer weten over extern salderen in Overijssel of Gelderland? Of wil je advies over wat in jouw situatie het handigst is om te doen? Neem dan contact op met Karlijn Waaijman, Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu. Zij helpt je graag verder.

Neem contact op met Karlijn Waaijman

Neem contact op met Karlijn Waaijman

Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven