Verbreding van de landbouw: wat zijn je mogelijkheden?

Sector: Agrarisch
Een melkveehouderij met een bed & breakfast. Of een paardenhouderij met paardencoaching of een kinderopvang… Om toekomstbestendig te blijven in het buitengebied, kiezen steeds meer agrarische ondernemers voor het verbreden van hun landbouwactiviteiten. Wat komt daarbij kijken?

 

 

Kansen voor de toekomst

Verbreding van de landbouw betekent dat je bedrijfsactiviteiten toevoegt buiten je traditionele landbouwactiviteiten om. Denk aan het opzetten van een boerderijwinkel, het aanbieden van outdoor-activiteiten of het toevoegen van verblijfsactiviteiten, zoals een groepsaccommodatie of een camping.

‘Doordat het voor veel agrarische ondernemers een onzekere tijd is, zie je dit steeds vaker gebeuren. Door er wat bij te gaan doen op je erf, zorg je voor extra inkomsten en benut je je de mogelijkheden op je locatie optimaal. Het biedt mooie kansen voor de toekomst’, vertelt adviseur Kristel Weren.

Wet- en regelgeving: OPA en BOPA

Om bedrijfsactiviteiten uit te mogen voeren op je locatie die niet agrarisch zijn, moet je je wel houden aan de regels van de gemeente. Bekijk hiervoor het omgevingsplan van jouw gemeente.

‘In de meeste omgevingsplannen staat dat een nevenactiviteit toegestaan is. Voldoe je met jouw activiteiten aan de regels van het omgevingsplan voor het verkrijgen van een vergunning of van de wijzigingsbevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders, dan gebruik je hiervoor een binnenplanse omgevingsplanactiviteit (OPA). In dit geval hoef je dan alleen een omgevingsvergunning aan te vragen voor het toevoegen van een activiteit op jouw locatie.’

Let er wel op dat de regels per gemeente verschillend zijn. Ga dus altijd bij je eigen gemeente na wat hierover in het omgevingsplan staat.

Zijn jouw ideeën in strijd met het omgevingsplan? Dan kun je toestemming aanvragen via de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). ‘Dit komt bijvoorbeeld voor als je volgens het omgevingsplan wel dagrecreatie erbij mag doen, maar dat groepen mensen niet mogen blijven overnachten.’

‘Met een BOPA onderbouwen we richting de gemeente waarom we toestemming willen krijgen voor de activiteiten en waarom het in onze ogen wel zou moeten kunnen. Een andere manier om toestemming te krijgen, is om een wijziging van het omgevingsplan voor jouw locatie aan te vragen. Vervolgens kun je een vergunning aanvragen voor jouw activiteiten.’

Wat past bij jou als ondernemer?

Veel ondernemers nemen als uitgangspunt wat mogelijk en toegestaan is op hun locatie. Maar bepalen of en hoe je je landbouwactiviteiten wil verbreden is niet alleen een zakelijke afweging, ook een emotionele, stipt Kristel aan.

‘Wat je uiteindelijk er extra bij gaat doen, moet wel bij je passen. Als je altijd alleen op je erf hebt gewerkt en je kiest ervoor om groepsactiviteiten of een dagrecreatie erbij te gaan doen, dan krijg je veel meer mensen over de vloer. Of je krijgt te maken met het inhuren van personeel… Het is een andere manier van ondernemen dan je gewend was. Denk dus niet alleen vanuit je locatie, maar ook vanuit je hart. Ook dat is toekomstgericht ondernemen.’

Meer weten?

Wil je ook je activiteiten uitbreiden? En verken je je mogelijkheden? Kristel denkt graag met je mee. Neem contact met haar op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Scroll naar boven