Woningsplitsing in het buitengebied: waar moet je op letten?

Sector: Bouwen en wonen

Het splitsen van een woning in 2 (of meer) zelfstandige woningen levert in Nederland in potentie ruim 500.000 nieuwe woningen op, blijkt uit onderzoek van BLG Wonen. Woningsplitsing kan dus een manier zijn om het woningtekort sneller aan te pakken. Maar de regels hiervoor kunnen per gemeente nogal uiteenlopen. Waar moet je op letten als je een woning wil splitsen in het buitengebied?


Woningsplitsing voor meer woningen

Momenteel is het voor veel starters haast onmogelijk om een eigen huis te kopen. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel mensen die woonruimte over hebben. Met gemiddeld 53 m2 aan woonoppervlakte per persoon wonen wij in Nederland ruim. BLG Wonen berekende dat het splitsen van woningen in 2 (of meer) zelfstandige woningen ruim een half miljoen extra woningen kan opleveren in Nederland.

Woningsplitsing biedt (jonge) kopers daardoor meer kans en mogelijkheden om een eigen huis te kopen. Bovendien kan het een ideale oplossing zijn als je in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, maar het huis eigenlijk te groot is geworden en het onderhoud ervan je nu te veel tijd en/of geld kost.

Kun je elke woning splitsen?

Of je je woning kunt en mag splitsen, hangt wel af van een aantal factoren. Het belangrijkste is dat je voor de splitsing moet voldoen aan de voorwaarden van jouw gemeente. De gemeente heeft regels opgesteld voor bijvoorbeeld het minimale woonoppervlak en de omgeving van de woning(en), zoals parkeerruimte en het aanzicht. De regels kunnen dus per gemeente verschillen.

Heb je een vergunning nodig? 

Voor een woningsplitsing heb je toestemming van je gemeente nodig in de vorm van 1 of meerdere vergunningen. Bijvoorbeeld een splitsingsvergunning, omgevingsvergunning of woonvergunning.

Wanneer de gemeente positief staat tegenover je aanvraag, het zogeheten principeverzoek, dan ontvang je een principebesluit waarin staat welke procedure je kunt doorlopen om de vergunning voor de woningsplitsing te krijgen.

Aan welke eisen moet een gesplitste woning voldoen?

Ben je geïnteresseerd in woningsplitsing om de afgesplitste woning later te kunnen verkopen? Let dan goed op. Het afgesplitste deel moet namelijk een volledig zelfstandige woning zijn. Dat betekent dat het een eigen huisnummer, meterkast, riolering, kadastrale kavel, keuken, sanitair en een gescheiden financiering moet hebben.

Ga je liever voor verhuren, bekijk dan ook de voorwaarden van je hypotheekverstrekker. Een afgesplitst deel verhuren is namelijk niet bij alle geldverstrekkers toegestaan. Check daarom niet alleen de voorwaarden en regels van je gemeente, maar vraag ook bij je hypotheekverstrekker na wat de splitsingsmogelijkheden en -voorwaarden zijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van woningsplitsing? Wij helpen je graag bij het in beeld brengen van de voorwaarden van jouw gemeente en adviseren je over hoe je medewerking van je gemeente kunt aanvragen via een principeverzoek. Het gehele proces kunnen wij vervolgens voor je uit handen nemen. Neem contact op met Cindy Seinen, zij vertelt je er graag meer over.


 

Scroll naar boven