Brabant start met realtime emissiemetingen op veehouderijen

De provincie Noord-Brabant is gestart met een pilot waarin ammoniak- en methaanemissies op 33 veehouderijlocaties een jaar lang continu worden gemeten. Met deze praktijkproef wil de provincie ervaring opdoen met vergunningverlening op basis van doelvoorschriften. De meetresultaten moeten inzicht geven in de daadwerkelijke uitstoot per bedrijf, over een langere periode. Doel is om vergunningverlening weer mogelijk te maken, op een manier die zowel juridisch houdbaar als praktisch uitvoerbaar is.

 


Wat houdt het project in?

In het project ‘Continu meten’ worden het hele jaar door emissies gemeten op bedrijven met varkens, pluimvee, melkvee, vleeskalveren en melkgeiten. Dankzij de continue metingen kunnen seizoensinvloeden en bedrijfsomstandigheden worden meegenomen.

Brabant is naar eigen zeggen de eerste provincie die op deze schaal en manier werkt. De meetapparatuur is inmiddels geïnstalleerd en het project loopt tot eind 2026.

Vergunningen op basis van doelvoorschriften

Een belangrijk onderdeel van de pilot is de toepassing van doelvoorschriften. Hierbij wordt niet voorgeschreven hoe boeren emissies moeten beperken, maar welk emissieniveau maximaal is toegestaan voor een vergunde activiteit. Boeren hebben zo meer vrijheid in de manier waarop ze aan die norm voldoen.

Volgens gedeputeerde Marc Oudenhoven is dit een kans voor een integrale aanpak, omdat boeren zo zelf een methode kunnen kiezen waarmee de uitstoot binnen de vergunde grenzen blijft. Zo zitten ze zelf aan het stuur.

Voor de handhaving en toetsing is het wél cruciaal dat de gemeten waarden betrouwbaar zijn. Daarom werkt de provincie met vaste protocollen (het Brabants Meetvoorschrift) en een meetplan per bedrijf.

Wat merken ondernemers hiervan?

Hoewel op dit moment alleen de 33 geselecteerde bedrijven deelnemen aan het meetproject, wil de provincie de opgedane ervaring gebruiken als basis voor toekomstige vergunningverlening op basis van doelvoorschriften. De Brabantse Omgevingsdiensten zijn daarbij actief betrokken, onder meer via bedrijfsbezoeken en kennisdeelsessies.

Wat kun je als veehouder nu doen?

Hoewel dit project nog in de pilotfase zit, laat het zien welke kant het opgaat met vergunningverlening in Brabant en mogelijk ook daarbuiten. De nadruk komt meer te liggen op daadwerkelijke emissies in plaats van theoretische modellen of standaardtechnieken. Voor veel ondernemers betekent dit dat een goede voorbereiding en onderbouwing nóg belangrijker wordt.

Bij De Omgevingsadviseurs volgen we deze ontwikkelingen op de voet. We helpen agrariërs bij vergunningaanvragen, meten en monitoren én het maken van keuzes die passen bij hun bedrijf. Wil je weten wat deze aanpak betekent voor jouw situatie, nu of in de toekomst? Neem gerust contact met ons op.

Meer weten?

Heb je vragen over vergunningen, doelvoorschriften of de meetaanpak in Brabant? Neem contact op met een van onze adviseurs. We denken graag met je mee over wat mogelijk is binnen jouw bedrijfsvoering.

Scroll naar boven