
Neem contact op met Kristel Weren
Jurist & Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu
Projectontwikkelaars, agrariërs en andere initiatiefnemers in Gelderland opgelet: sinds 23 april 2025 is het voorbereidingsbesluit beperkingengebied stikstofemissie in werking getreden. Dit besluit verbiedt nieuwe activiteiten die stikstof uitstoten in en rond 4 Natura 2000-gebieden in Gelderland. Wil je vlakbij deze gebieden een nieuw project opstarten of heb je uitbreidingsplannen? Dan heeft dit besluit mogelijk flinke gevolgen.
Met het voorbereidingsbesluit wijzen Provinciale Staten Gelderland een zogenoemd beperkingengebied aan. Dit is een gebied waarin geen nieuwe activiteiten mogen plaatsvinden die stikstof veroorzaken. Het gaat om de volgende Natura 2000-gebieden:
Rondom deze gebieden geldt een beschermingszone van ongeveer 500 meter. Binnen deze zone is het voor de komende anderhalf jaar verboden om nieuwe activiteiten op te starten of bestaande activiteiten uit te breiden die leiden tot stikstofdepositie op deze natuurgebieden.
De provincie maakt in een beperkt aantal gevallen een uitzondering op dit verbod. Je kunt alleen een omgevingsvergunning krijgen als er sprake is van zéér zwaarwegende redenen, zoals:
In sommige gevallen volstaat een melding in plaats van een vergunning, bijvoorbeeld bij tijdelijke activiteiten van maximaal 18 maanden of activiteiten die horen bij de landelijke beëindigingsregeling. Het kan zijn dat je daarnaast nog een aparte natuurvergunning nodig hebt voor een Natura 2000-activiteit.
Belangrijk om te weten: woningbouw valt niet onder de uitzonderingen.
Er is wel overgangsrecht opgenomen in het besluit. Dat betekent dat projecten waarvoor al rechten golden vóór 23 april 2025 in principe door kunnen gaan. Heb je voor 23 april 2025 een volledige aanvraag ingediend of lagen er wijzigingen van het omgevingsplan voor die tijd ter inzage? Dan worden deze aanvragen/plannen niet gehinderd door het besluit.
Of een specifiek plan onder deze regeling valt, is afhankelijk van de details. Het is dan ook belangrijk om goed te laten toetsen of jouw initiatief beschermd is onder dit overgangsrecht.
Ben je bezig met een uitbreiding van je bedrijf, een bouwproject of een herontwikkeling in het buitengebied? Het voorbereidingsbesluit kan directe gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om je plannen tijdig te toetsen aan de nieuwe regels.
Bij De Omgevingsadviseurs denken we graag met je mee. Onze specialisten kennen de regionale wet- en regelgeving en kunnen snel inschatten wat dit besluit betekent voor jouw situatie. Wil je weten of je onder het overgangsrecht valt, of wat jouw mogelijkheden zijn voor een vergunning of melding? We staan voor je klaar.
Heb je vragen over het voorbereidingsbesluit of over jouw locatie? Neem contact op met Kristel. Samen met jou kijkt ze naar wat er wél mogelijk is.
Jurist & Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu