Kopen en verkopen in het buitengebied: hoe regel je de financiering?

Sector: Agrarisch
Heb je een agrarische bedrijfswoning die je te koop wil zetten? Of wil je als particulier een woning kopen in het buitengebied? Dat lijkt op het eerste oog eenvoudig, maar is het vaak niet. In samenwerking met hypotheekverstrekker BLG Wonen gaven we 5 workshops over wonen en financieren in het buitengebied. In dit artikel delen we een aantal tips over hoe De Omgevingsadviseurs je hierbij kan helpen.

 

 

Verkopen en aankopen in het buitengebied

Je bedrijfspand of woning in het buitengebied verkopen of een locatie of woning aankopen in het buitengebied kan complex zijn. Vooral als het gaat om de financiering hiervan. In veel gevallen rust er namelijk een agrarische bestemming op oude schuren of woningen bij boerderijen. Dat betekent dat het pand alleen gebruikt mag worden voor agrarische activiteiten. 

Is het financieren van onroerend goed met een agrarische bestemming dan volledig onmogelijk? Niet per se. Hoewel het een uitdaging kan zijn, zijn er toch verschillende mogelijkheden om de financiering via een hypotheekverstrekker rond te krijgen.

Rood-voor-Rood-regeling

Eén van de mogelijkheden is om gebruik te maken van de Rood-voor-Rood-regeling van je gemeente. Hiermee krijg je toestemming om gebouwen met een agrarische bestemming te slopen en op die plek nieuwe woningen te bouwen.

Maar om vervolgens ook de financiering in te kunnen regelen, heb je wel een principebesluit van je gemeente nodig. Zonder dat besluit, kan de hypotheekverstrekker geen financiering afgeven. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen om dat principebesluit te verkrijgen.

Bedrijfswoning omzetten naar plattelandswoning

Een andere mogelijkheid is om de bestemming van een bedrijfswoning of bedrijfspand om te zetten naar een zogeheten plattelandswoning. Heb je een agrarische bedrijfswoning die je wil verkopen aan een particulier? Dan is de woning in eerste instantie onverkoopbaar omdat de woning geen woonbestemming maar een agrarische bestemming heeft. De hypotheekverstrekker kan hiervoor geen financiering afgeven aan de mogelijke koper.

Gelukkig is dit in veel gevallen op te lossen. We kunnen een procedure in gang zetten om de bedrijfswoning om te zetten naar de plattelandswoning. Als je woning die bestemming krijgt, mag de woning bewoond worden door derden die geen functionele binding hebben met het bedrijf. In dat geval kan een particulier dus wel een financiering krijgen en kun jij je woning dus verkopen.

Wat kan er wel?

Zo zijn er verschillende situaties waarbij het op het eerste oog onmogelijk lijkt om je bedrijfspand of woning in het buitengebied te verkopen of om een financiering te krijgen voor de aankoop van jouw droomhuis in het buitengebied. In samenwerking met verschillende geldverstrekkers, zoals BLG Wonen, kijken wij net even verder en zetten wij onze expertise voor je in om onmogelijkheden toch mogelijk te maken.

Meer weten?

Heb je vragen over financieren in het buitengebied? Neem dan contact op met Kristel Weren. Zij denk graag met je mee om jouw toekomstplannen mogelijk te maken.

Scroll naar boven