Dé nachtmerrie tijdens de bouw: aannemer failliet

Sector: Agrarisch

Als je aannemer failliet gaat tijdens de bouw van jouw schuur of stal, dan is dat een schokkende ervaring. Je plannen lijken in duigen te vallen. Er poppen direct allerlei vragen op in je hoofd. Wanneer is mijn stal klaar? Wat gaat het extra kosten? Ik vertel je hoe je zo’n situatie kunt voorkomen en hoe je de schade kunt beperken.

 

Hoe kies je de juiste aannemer?

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Als je gaat bouwen en je zoekt naar een aannemer, dan doe je een aanbesteding. Het ligt voor de hand dat je de goedkoopste aannemer inschakelt. Maar als het prijsverschil tussen de laagste en de op één na laagste aanbesteder erg groot is, denk aan tenminste 10%, let dan goed op! Het kan namelijk zijn dat de inschrijver een rekenfout heeft gemaakt.

Als het een gezond bedrijf betreft, dan hoeft dat geen probleem voor jou te zijn. Maar het kan ook zijn dat de aannemer in financieel zwaar weer zit en daarom gedwongen is om nieuwe projecten binnen te krijgen om de geldstroom aan de gang te houden. De kans is groot dat hij daarom heel laag inzet in de aanbesteding.

 

 

Vraag om een bankgarantie

Wat kun je in zo’n situatie doen om meer zekerheid te krijgen? Vraag om een bankgarantie van 10% van het inschrijfbedrag. Daarmee heb je een garantie dat er nog een bepaalde kredietwaardigheid is bij de aannemer. Mocht je er geen vertrouwen in hebben, dan is het niet onverstandig om toch te kiezen voor de op één na laagste inschrijver.

Schade vooraf beperken

Voor een goede, vergelijkbare aanbesteding zijn goede tekeningen en een bestek nodig. In dit bestek staan de voorwaarden vermeld waaraan de aannemer moet voldoen om te bouwen. Hierin staat bijvoorbeeld ook hoe de betalingen gaan. Betalingen gaan in termijnen volgens ‘de stand van het werk’. Dat betekent dat je altijd achteraf betaalt. Een aannemer die bijna failliet is, zal de termijnfacturen vaak te vroeg sturen. Wanneer je die ook te vroeg betaalt, dan loop je dus risico.

Gaat de aannemer failliet en heb je te veel betaald, dan heb je een vordering op de aannemer. Echter komt die vordering op een hele grote stapel met onbetaalde rekeningen, wat de kans klein maakt dat je het bedrag daadwerkelijk terugkrijgt.

Zorg dus voor een goed bestek, maar zorg er ook voor dat het bestek wordt nageleefd. Je kunt dit zelf doen of een bouwbegeleider inschakelen.

Wat ook van belang is, is om een clausule op te nemen die ervoor zorgt dat de overeenkomst van rechtswege en zonder ingebrekestelling wordt ontbonden als de aannemer failliet gaat. Dan heb je je handen vrij bij een onverhoopt faillissement.

Schade tijdens faillissement beperken

Na een faillissement is de aannemer niet meer jouw opdrachtnemer. De curator neemt de leiding van het aannemersbedrijf over. Een curator heeft maar 1 doel: zoveel mogelijk geld boven water krijgen om de crediteuren nog enigszins te kunnen betalen. De curator werkt dus niet voor jouw belang. Zorg er daarom voor dat jouw belangen goed behartigd worden door je bouwbegeleider. Je stal of schuur zal toch afgebouwd moeten worden.

Als het bijna klaar is, dan kan dat nog onder regie van de curator. Je bent hem dan ook de ‘normale’ betaaltermijnen verschuldigd. AIs de bouw nog niet vergevorderd is, dan moet je een nieuwe aannemer zoeken. Soms doet de curator dat. Hierbij is het wel belangrijk dat de overeenkomst met de aannemer ontbonden is na het faillissement.

Garanties

Bedenk dat het zoeken van een nieuwe aannemer altijd kostenverhogend werkt. Je had de goedkoopste aannemer immers al opdracht gegeven. Als je aannemer failliet gaat, ben je daarmee bovendien de kwaliteitsgaranties van het werk van de aannemer kwijt.

Garanties vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Als de garantie vervalt, dan kun je daarvoor een claim bij de curator neerleggen en die eventueel proberen te verrekenen met een nog niet betaalde termijn. Bedenk hierbij wel dat de niet betaalde termijn nog van de aannemer is en dat jouw vordering na het faillissement ‘op de stapel’ komt. Productgaranties blijven overigens wel bestaan.

Inzetten bouwbegeleider

Een faillissement van de aannemer tijdens de bouw is dramatisch voor jou als opdrachtgever. Het is voor alle partijen een periode waarin de emoties hoog oplopen. Je krijgt te maken met een machteloze aannemer, een keiharde curator, met boze leveranciers die spullen terug willen halen en met gedemotiveerd personeel dat soms toch nog door moet werken.

Met een goed bestek dat wordt nageleefd, beperk je de schade door een faillissement tijdens de bouw. Helemaal schadeloos zul je echter niet blijven. Om hier toch zakelijk mee om te kunnen gaan, is het belangrijk om een bouwbegeleider in te zetten die aan jouw kant staat.

Hulp nodig?

Wil jij meer weten over de gevolgen van een failliete aannemer of wil jij graag begeleid worden in het bouwproces? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.

Neem contact op met Albert Albers

Neem contact op met Albert Albers

Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven