Vergunningen paardenhouderij: heb je je vergunningen op orde?

Sector: Agrarisch

Ben je ondernemer in de paardensector? Dan heb je te maken met verschillende regels en moet je in veel gevallen vergunningen hebben. In dit artikel licht ik toe waar je op moet letten op het gebied van vergunningen voor de paardenhouderij.

 

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer

Houd je meer dan 5 paarden/pony’s? Dan ben je meldingsplichtig. Hiervoor moet je een melding Activiteitenbesluit indienen bij je gemeente. Ga je naar verloop van tijd meer paarden houden of de inrichting van een stal veranderen? Dan moet je een nieuwe melding Activiteitenbesluit milieubeheer indienen.

 

 

Omgevingsvergunning Milieu

Bij het houden van 51 – 100 paarden/pony’s moet je naast het indienen van een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. En heb je meer dan 100 paarden/pony’s > 3 jaar? Dan heb je een Omgevingsvergunning Milieu nodig.

Wet natuurbescherming (Wnb)

Voor paarden zijn net als andere landbouwhuisdieren emissiefactoren vastgesteld. Je moet dus rekening houden met de Wet natuurbescherming voor minder stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden.

Rav nr.  Diercategorie Emissiefactor
K1.100 Volwassen paarden > 3jr 5,0
K2.100 Paarden in opfok < 3 jaar 2,1
K3.100 Volwassen pony's < 3 jr 3,1
K4.100 Pony's in opfok < 3 jaar 1,3

 

Let op: bij het indienen van een melding, aanvraag omgevingsvergunning of aanvraag Wnb moet je de milieutekening met eventuele toelichting op de wijziging toevoegen.

Aandachtspunten voor de veehouder

Je kunt nog zoveel regels bedenken, maar ze moeten wel worden nageleefd. Een belangrijk onderdeel daarbij is de materiaalkeuze in stallen. Vooral isolatiematerialen en kunststofwanden zijn berucht om de brandbaarheid. Het is verplicht om onbrandbare varianten toe te passen. Deze worden ook voorgeschreven in de omgevingsvergunning bouw en zijn opgenomen in de bouwkundige bestekken.

Heb je nog geen vergunning of melding? Laat je dan adviseren door onze adviseurs. Zij helpen je graag.

Eisen afmetingen stal

Ga je een nieuwe stal bouwen? Ook dan zijn er regels. In de milieu- en bouwtekening(en) moet je bijvoorbeeld rekening houden met minimale stalafmetingen.

De standaard handelsmaat van een box is 3 m x 3 m, maar eigenlijk moet de grootte van een box minimaal (2 x stokmaat)² zijn. Voor paardenstallen raden we daarom een minimale afmeting van 3,5 bij 3,5 m aan. De kortste wand van de stal is minimaal 1,5 x de stokmaat van het betreffende paard en de boxwand is minimaal 2,20 m hoog.

Verder zijn dit de aandachtspunten:

  • Kies voor een hoog plafond vanwege de veiligheid (bij een lager plafond kan hoofdletsel ontstaan als een paard steigert) en de ventilatie (bij een hoger plafond vindt meer luchtcirculatie boven de box plaats).
  • Alle stalen onderdelen van de stal moeten worden verzinkt in verband met de vrij agressieve stallucht (ammoniak, mest).
  • De deur moet een minimale breedte hebben van 1,30 m en 2,20 m hoog.
  • Voor de complete stalinrichting geldt natuurlijk dat het zo geconstrueerd moet zijn, zodat een paard zich niet kan verwonden.

Meer weten?

Wil je meer weten over wet- en regelgeving in de paardensector? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.

Neem contact op met Kristel Weren

Neem contact op met Kristel Weren

Jurist | Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven