Permanent verblijf in een recreatiewoning: wat moet je weten?

Sector: Bouwen en wonen

Er is een toenemende verschuiving van recreatieve naar permanente bewoning in vakantieparken en recreatiegebieden. Wat ooit begon als een trend onder een kleine groep, groeit nu uit tot een bredere sociale en demografische beweging. Welke uitdagingen zijn er en wat zijn de voordelen als je permanent wil wonen in een recreatiewoning?

 

Hoe is deze trend ontstaan?

Dat steeds meer mensen permanent wonen in een vakantiehuis is het resultaat van verschillende factoren. Eén van de belangrijkste is de toenemende behoefte aan betaalbare huisvesting, want de huizenmarkt wordt voor veel mensen steeds ontoegankelijker. Recreatiewoningen bieden dan vaak een goedkoper alternatief, vooral vanwege de vaak aantrekkelijke locaties en faciliteiten.

Door de technologische mogelijkheden van nu en de gebeurtenissen rondom corona komt flexibel werken steeds vaker voor. Mensen hebben daardoor meer vrijheid om te wonen waar ze willen. Dat kan dus ook in voormalige recreatiegebieden zijn.

Wat zijn de voordelen?

Door een recreatiewoning om te zetten naar een permanente woning creëer je je eigen persoonlijke ruimte. Een plek waar je je kunt terugtrekken en je thuis kunt voelen. Dit biedt een gevoel van stabiliteit en comfort dat moeilijk te vinden is in tijdelijke accommodaties.

Bovendien biedt het permanent wonen in een recreatiegebied de mogelijkheid om te kiezen voor een levensstijl die past bij jouw interesses en waarden. Je kunt genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, vissen en meer. En een actieve levensstijl leiden die bevorderlijk is voor je gezondheid en welzijn.

Houd rekening met beleidsmaatregelen en regelgeving

Wil je permanent in je recreatiewoning kunnen wonen? Dan krijg je te maken met wet- en regelgeving. Denk aan de regels uit het omgevingsplan van je gemeente (voorheen bestemmingsplan), bouwvoorschriften en lokale regels voor permanente bewoning in recreatiegebieden.

Wil je de procedure in gang zetten? Zorg dan eerst dat je de specifieke voorschriften en beperkingen inzichtelijk hebt die van toepassing zijn op jouw locatie. Uiteraard kunnen wij je hier verder over informeren, want de regels kunnen per gemeente verschillen.

In de meeste gevallen heb je toestemming nodig van je gemeente om een recreatiewoning permanent te mogen bewonen. Bijvoorbeeld in de vorm van een vergunning waarbij je moet aantonen dat de woning voldoet aan de vereisten voor permanente bewoning.

Meer weten?

Heb je een of meerdere recreatiewoningen in bezit en wil je deze omzetten naar permanente woningen? Jeroen denkt graag met je mee. Neem contact met hem op voor meer informatie over de mogelijkheden.

 

Scroll naar boven