Van agrarische bestemming naar woningen

Wat doe je als je van panden in het buitengebied, waar een agrarische bestemming op zit, 2 woningen wil realiseren? Wij adviseerden 2 stellen die in het buitengebied wilden wonen over hoe ze hun droom konden verwezenlijken. Een uitdaging, want hiervoor was een bestemmingsplanwijziging én een perceelsplitsing nodig.

De vraag van de opdrachtgever

Hoe realiseren we onze droomwoning?

Een leuk huis vinden in het buitengebied van Nieuwleusen. Dat was de wens van de bevriende stellen Lennie en Richard Klein en Cindy en Gerko Seinen. Toen ze stuitten op een perceel met een boerderij en een huis ernaast, raakten ze alle 4 enthousiast. Door het samen te kopen, konden ze er misschien wel 2 woningen realiseren.

Er was alleen een uitdaging. De locatie bestond uit 1 perceel met een agrarische bestemming en het was nog maar de vraag of het perceel in 2 afzonderlijke percelen te splitsen was. De Omgevingsadviseurs is ingeschakeld om hierin te begeleiden.

 

Ingezette expertises door de omgevingsadviseurs

Bestemmingsplanwijziging en perceelsplitsing

Als je agrarische gebouwen wil slopen en in ruil daarvoor woningen wil bouwen, kun je gebruikmaken van de Rood-voor-Rood-regeling. Adviseur Karlijn Waaijman zette de procedure in om akkoord te krijgen van de gemeente op de gewenste wijzigingen.

Karlijn: ‘We dienden een bestemmingsplanwijziging in om de agrarische bestemming te veranderen naar een woonbestemming. Ook vroegen we een perceelsplitsting aan, zodat er 2 huizen konden worden gebouwd.’

Klantverhaal

‘We wilden alleen kopen als we de bestemming konden wijzigen’

‘Je komt in je eentje een heel eind, maar het is echt een wirwar van wet- en regelgeving. Een specialist neemt je veel werk en stress uit handen.’

Het resultaat

Een verleende vergunning

Onze inspanning heeft ertoe geleid dat de vergunning is verleend voor het wijzigen van de bestemming en het perceel is gesplitst in 2 delen. Dat betekende dat de stellen op deze locatie een eigen woning konden realiseren. Ze wonen er inmiddels met veel plezier en hebben voorlopig nog geen nieuwe verhuisplannen.

Oh en het leuke is: Cindy werd zo enthousiast van onze werkwijze dat ze bij ons heeft gesolliciteerd. Inmiddels werkt ze alweer een tijdje als Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu bij ons! Win-winsituatie dus.

Meer weten?

Wil je weten welke vergunning je nodig hebt of heb je hulp nodig bij een vergunningaanvraag? Neem contact op met Karlijn Waaijman. Ze vertelt je er graag
meer over.

Scroll naar boven