Aankoop bedrijfslocatie paardenhouderij: kun jij je toekomstplannen hier uitvoeren?

Sector: Agrarisch

Wil jij een bedrijfslocatie aankopen voor je paardenhouderij? Check dan van tevoren of jij je toekomstplannen er kunt uitvoeren. Hoe pak je het goed aan? Dat vertellen we je in dit artikel.

 

 

Controleer het vergunningendossier en de bestemming

Als je onderneemt in het buitengebied, krijg je te maken met verschillende regels. Ben je op zoek naar een bedrijfslocatie voor jouw paardenhouderij? Dan is een controle op de onderliggende vergunningen en de bestemming van de bedrijfslocatie noodzakelijk. Je wil immers zeker weten dat je je plannen er ook daadwerkelijk kunt uitvoeren.

Het is belangrijk de volgende aspecten te controleren om te beoordelen wat je als koper met de nieuwe bedrijfslocatie kunt uitoefenen:

  • Wet natuurbescherming (Wnb)
  • Milieu
  • Ruimtelijke ordening

De Wet natuurbescherming (Wnb)

Een agrarische bedrijfslocatie moet een toestemming hebben in het kader van de Wnb, dus ook paardenhouderijen. Met die toestemming leg je je stikstofrechten vast. Zonder toestemming ben je in overtreding. De bank kan bij de financiering van de bedrijfslocatie deze toestemming als vereiste vragen. Heeft de bedrijfslocatie geen Wnb-toestemming? Dan kan de bank ervoor kiezen om geen financiering af te geven.

Je kunt een Wnb-toestemming aanvragen op basis van een geldige Wnb-vergunning of op basis van het milieuvergunningendossier. Op basis hiervan kun je berekenen welke en hoeveel dieren je in de beoogde situatie kunt houden. Heb je onvoldoende onderliggende stikstofrechten en wil je meer dieren houden? Dan is extern salderen een optie. Dit is het aankopen van ammoniakrechten van omliggende agrarische bedrijven.

Milieu

Ook de onderliggende milieutoestemming bij de gemeente moet je goed bekijken als je van plan bent om een bedrijfslocatie aan te kopen. Hierin staan de milieuregels waaraan je moet voldoen en hoeveel dieren je er mag houden.

Wil je meer en/of andere dieren houden? Controleer of dit mogelijk is binnen de milieuregels van de gemeente.

Ruimtelijke ordening

Tot slot is het belangrijk dat je ook het bestemmingsplan van de bedrijfslocatie controleert. Wat mag wel en niet binnen het perceel? Wat voor paardenhouderijbedrijf kun je er vestigen? En welke bouwmogelijkheden zijn er? En wat zijn de regels voor bijvoorbeeld een paardenbak?

Locatiescan

Heb jij een bedrijfslocatie voor je paardenhouderij op het oog, maar weet je niet welke toestemmingen er zijn en welke regels er gelden? Bij De Omgevingsadviseurs helpen we je graag om daarachter te komen. Door middel van een locatiescan kijken we naar de hierboven genoemde 3 aspecten. Hierdoor weet je wat de huidige stand van zaken is op de bedrijfslocatie en of je er jouw toekomstplannen kunt uitvoeren.

Meer weten?

Wil je graag een locatiescan laten uitvoeren of heb je vragen over de vergunningen voor je paardenhouderij? Neem contact op met Ginet Schultz. Zij vertelt je er graag meer over.

Neem contact op met Ginet Ballast-Schultz

Neem contact op met Ginet Ballast-Schultz

Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven