Opkoopregeling LBV+ langer opengesteld

De openstellingsperiode van de LBV+-regeling wordt verlengd tot eind 2024. Dit schrijft demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) in de kamerbrief van 23 januari 2024. Wat betekent dit voor jou?

Langer de tijd om te kiezen

De minister wil met het verlengen van de deadline veehouders die onder de aanpak piekbelasting vallen langer de tijd geven om een goede keuze te maken voor hun toekomst. Zij kunnen namelijk meedoen aan de opkoopregeling of gebruikmaken van de andere regelingen voor piekbelasters. Denk hierbij aan subsidies voor extensiveren, verplaatsen, innoveren en omschakelen.

Deze regelingen zijn nog niet allemaal beschikbaar en worden later dit jaar op verschillende momenten gepubliceerd. Zodra de overige regelingen worden opengesteld, informeren we je.

Overzicht regelingen piekbelasters

Hieronder een overzicht van alle regelingen voor piekbelasters:

  • Stoppen: Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (LBV+)
  • Extensiveren: Regeling samenwerking in veenweiden en overgangsgebieden N2000
  • Verplaatsen: Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting
  • Innoveren: Subsidiemodule brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen
  • Omschakelen: Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL)

Extra geld beschikbaar LBV en LBV+

Verder wil het demissionaire kabinet 1,5 miljard euro extra beschikbaar maken voor de LBV en LBV+. Dit geld moet aan de LNV-begroting van 2024 worden toegevoegd, wat betekent dat de Tweede Kamer hierover nog een beslissing moet nemen.

Minister Van der Wal geeft daarnaast aan dat ze ook bezig is om ondernemers met een andere diercategorie de mogelijkheid te bieden om met steun van de overheid te stoppen. Deze zogeheten ‘LBV voor kleinere sectoren’ wordt zo spoedig mogelijk bij de Europese Commissie voorgelegd.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat de opkoopregeling en overige regelingen voor piekbelasters voor jouw locatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Femke Nieuwhuis. Zij helpt je graag verder.

Scroll naar boven