Rood voor Rood-regeling interessant voor (gestopte) agrariërs?

Sector: Agrarisch

De Rood voor Rood-regeling roept steeds vaker vragen op bij (gestopte) agrariërs. Ze kijken namelijk enorm op tegen de torenhoge kosten die het saneren van asbest met zich mee kan brengen. Ik vertel je wat je kunt met de Rood voor Rood-regeling en wat erbij komt kijken.

 

Wat is het probleem?

Ondernemers die stoppen met hun agrarische werkzaamheden willen vaak op hun erf blijven wonen en ook graag zo lang mogelijk. Maar de bedrijfsgebouwen en stallen zijn vaak een behoorlijke last. De gebouwen staan leeg, hebben geen functie meer en in veel gevallen zit er asbest op de daken. Dat maakt dat de gebouwen lastig te verzekeren zijn.

Je bedrijf verzekeren voor opruimkosten is echter wel essentieel. Dat blijkt bijvoorbeeld maar weer na de storm van januari 2018. Asbestplaten lagen in de wijde omtrek verspreid en het laten opruimen hiervan is een dure affaire. Op dat moment rijst de vraag: wat moet ik met dat gebouw zonder dak?

 

 

Verwijderen van asbest

De kosten voor het verwijderen van asbest en het plaatsen van een nieuw dak komen voor een gebouw van 1.000 m2 uit op 25.000 tot 30.000 euro. Dit bedrag moet vaak worden bekostigd uit de financiële reserves, bijvoorbeeld voor de oude dag. Maar nadat er gesaneerd is, blijf je onderhoudskosten maken.

Het kan daarom interessant zijn om mee te doen aan de Rood voor Roodregeling / Ruimte voor Ruimte. In dat geval neemt de koper van de bouwkavel namelijk de sloopkosten van de gebouwen voor zijn rekening, inclusief het saneren van asbest.

Nieuwe functie voor bestaande gebouwen

Natuurlijk is het mogelijk om bepaalde stallen of schuren een andere functie te geven. Je kunt denken aan de opslag van goederen, een kleinschalige werkplaats of aan een caravanstalling.

Als je het gebouw een dergelijke nieuwe functie kunt geven, dan loont het vaak wel de moeite om het dak te laten renoveren. Er is ruimte voor dergelijke initiatieven in nieuwere bestemmingsplannen, maar wij zien dat gestopte agrarisch ondernemers zich vaak niet meer bezig willen houden met nieuwe projecten.

Gebouwen slopen en opnieuw inrichten

Wat kun je dan doen? Er zijn Rood voor Roodregelingen (of ruimte voor ruimte) in verschillende gemeenten. In het kort komt deze regeling erop neer dat je, in ruil voor het slopen van overtollige bebouwing, een nieuwe woning op je erf mag zetten. Je kunt de kosten van de sloop en nieuwe inrichting van je erf bekostigen met de opbrengst van de bouwkavel (of het bouwrecht).

Praktijk is anders

De Rood voor Rood-regeling lijkt dus aantrekkelijk. Toch is het voor agrariërs in de praktijk allemaal niet zo eenvoudig. Naast dat je een belangrijke fase van je leven afsluit, is het ook een emotioneel proces om te zien hoe je vaak eigenhandig opgebouwde bedrijf wordt gesloopt. Vervolgens komt er een extra woning vrij op je erf, waarmee de ‘vrijheid’ die je had op jouw terrein verleden tijd is.

De procedures zijn bovendien vaak tijdrovend en de uitkomst is onzeker. Daar zit je als ex-agrariër meestal niet op te wachten. Vragen als: Lukt het wel om mijn kavel te verkopen? Wat gaan dingen kosten? Loopt de procedure goed door? Moet ik geld voorfinancieren en zo ja, hoe lang? Blijft er wel genoeg over voor mijn oude dag?

Soms wil een van de kinderen de woning overnemen. Een mooie oplossing, maar ook in dat geval heb je te maken met ‘emotionele’ vraagstukken. Kunnen de kinderen het wel aan, financieel gezien? Stel ik het ene kind niet boven het andere kind met deze beslissing? Kunnen de kinderen het financieel gezien wel overzien? Kunnen ze het wel aan om ‘buiten’ te wonen?

En denk eens aan fiscale vragen. Krijg ik met btw te maken? Gaat de inkomstenbelasting omhoog?

Pak je kans

Toch is de Rood voor Rood-regeling een kans voor agrarisch ondernemers die van plan zijn te stoppen. Door de moeizame woningmarkt en ingewikkelde processen, is er jaren erg weinig gebeurd en nu zit er weer beweging in. Meer mensen zijn er klaar voor om te kopen en gemeenten zijn soepeler geworden in hun beleid.

Rood voor Rood-regeling voor jou?

Als je je afvraagt of deze regeling ook interessant is voor jou, dan kijk ik graag samen met jou naar de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek. Uiteraard rekening houdend met jouw sociale en financiële aspecten. Neem gerust contact met mij op.

Neem contact op met Albert Albers

Neem contact op met Albert Albers

Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven