Nieuwe bestemming paardenkliniek

Expertises: Omgevingsadvies
Adviseur: Kristel Weren

De bestemming van je locatie wijzigen

Heb je een nieuwe plek gevonden om je bedrijf te vestigen? Dan kan het zijn dat de bestemming of functies die aan deze locatie zijn toegewezen, niet aansluiten bij de activiteiten die je daar wil uitvoeren. Paardenkliniek De Zuideres had dit in 2021 bij de hand. Er moest een wijziging komen van het bestemmingsplan.

De vraag van de opdrachtgever

Van varkenshouderij naar paardenkliniek

Paardenkliniek De Zuideres moest verhuizen. Het huurcontract zou op korte termijn aflopen, waardoor het bedrijf genoodzaakt was om snel een nieuw onderkomen te vinden. Dat lukte! En wel in Orvelte, waar op dat moment nog een varkenshouderij gevestigd was. Om de kliniek er te kunnen vestigen en de plannen van de eigenaar waar te kunnen maken, was een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Én binnen afzienbare tijd.

Ingezette expertises door de omgevingsadviseurs

Doorlooptijden

De paardenkliniek schakelde De Omgevingsadviseurs in om te helpen bij de procedure. Bij een flinke wijziging als deze – de agrarische bestemming werd een agrarisch-dienstverlenende bestemming – moet je er rekening mee houden dat de doorlooptijd lang kan zijn. Het kan zo 2 jaar duren, maar procedures van 4 of zelfs 10(!) jaar zijn ook niet ondenkbaar.

Ontwerp bestemmingsplan

Daar kon de paardenkliniek natuurlijk niet op wachten. Daarom pakten we bij De Omgevingsadviseurs meteen door. We werkten aan het ontwerp bestemmingsplan, schreven er een onderbouwing bij en dienden een ontwerp bestemmingsplan in. Deze lag 6 weken ter inzage. Een periode waarin gelukkig geen zienswijzen kenbaar werden gemaakt.

‘Dit was veruit de kortste bestemmingsplanwijziging uit mijn carrière'
Kristel Weren, Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Vaststelling bestemmingsplan

Het college van burgemeester en wethouders kon dan ook vrijwel meteen door met de vaststelling van het bestemmingsplan. Alles bij elkaar opgeteld lag deze er binnen een half jaar. De snelste bestemmingsplanprocedure die onze doorgewinterde adviseur Kristel Weren in haar hele carrière meemaakte.

Snelst denkbare procedure

Omdat de gemeente niet meer wilde dat monumentendorp Orvelte hinder zou ondervinden van de geuruitstoot van de varkenshouderij, werkte de gemeente maar wat graag mee aan de plannen van de paardenkliniek. Staat de gemeente achter je ideeën? Dan zie je maar hoe snel een procedure toch kan gaan.

Stikstofrechten

Hoe zit het eigenlijk met de stikstofrechten? Om paarden te kunnen ontvangen, heeft de kliniek deze namelijk wel nodig. Gelukkig beschikte de varkensboer over meer dan genoeg stikstofrechten, waardoor deze gemakkelijk konden worden overgenomen. Via De Omgevingsadviseurs vond de varkensboer een afnemer voor de rest van de stikstofrechten. Ook opgelost!

Het resultaat

Voorbereid op de toekomst

Toen het bestemmingsplan er eenmaal lag, kon de kliniek zijn plannen gaan uitvoeren en waarmaken. Sindsdien heeft de kliniek een locatie in eigendom op een groot bouwblok waarmee het een hele tijd vooruit kan. Volledig voorbereid op de toekomst.

Inmiddels is een deel van de kliniek klaar en volledig operabel. Binnen zijn er meerdere klinische ruimten ingericht en buiten realiseerde de eigenaar een prachtige overdekte trainingsmogelijkheid. Aan de buitenbak en verblijfstallen wordt nog gewerkt.

Meer weten?

Ben jij ook van plan om je op een nieuwe locatie te vestigen of wil je de bestemming van je huidige locatie wijzigen? Neem contact op met Kristel Weren. Ze vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

Scroll naar boven