De juiste vergunningen

Als ondernemer in het buitengebied heb je vergunningen nodig. Zo ook pluimveebedrijf Verbeek. Vanwege stalbranden wilde de pluimveehouder graag op korte termijn 2 nieuwe stallen bouwen.

De vraag van de opdrachtgever

Omgevingsvergunning

Vergunningen heb je nodig als je nieuwe stallen gaat bouwen, gaat uitbreiden, je bedrijfsactiviteiten wilt aanpassen of omschakelt naar een ander type bedrijf. Alleen met de juiste vergunningen in bezit kun je jouw werkzaamheden nu en in de toekomst succesvol (blijven) uitvoeren.

De 2 nieuwe stallen van Verbeek bieden ruimte aan zeker 100.000 legkippen in een volièrehuisvesting met als doel: de productie van eieren. Hiervoor was een omgevingsvergunning milieu én bouw nodig. Daarnaast had het bedrijf toestemming nodig in het kader van de Wet natuurbescherming.

‘We vroegen in april 2019 de vergunningen aan en in augustus waren ze er al doorheen’
Karlijn Waaijman, Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

 

Ingezette expertises door de omgevingsadviseurs

Vooraf toetsen

Om er zeker van te zijn dat een vergunningaanvraag aan alle aspecten voldoet, is het belangrijk dat je vooraf diverse zaken toetst. Bij De Omgevingsadviseurs doen we dat dan ook uitvoerig. Zo beoordeelden we de aanvraag van pluimveebedrijf Verbeek op aspecten als milieu, ammoniak, fijnstof, waterbesparing, geur, de afstand tot de buren en ga zo maar door.

Emissiereducerende maatregelen

Ook namen we additionele technieken om emissies te reduceren in de aanvraag mee. Veehouders die nieuw willen bouwen, zijn namelijk vaak genoodzaakt om emissiereducerende maatregelen in te zetten. Hiervoor gebruiken ze bijvoorbeeld warmteregelaars of droogtunnels. De familie Verbeek koos voor droogtunnels, waarmee ze het fijnstof met maar liefst 55% reduceren. Het is belangrijk om deze zaken op de juiste wijze in vergunningaanvragen te verwerken.

pluimveebedrijf Verbeek

‘Een sterk verhaal werkt een snellere beslissing in de hand’

Vanwege stalbranden waren de pluimveehouders in 2019 genoodzaakt om op korte termijn 2 nieuwe stallen te bouwen.

Het resultaat

Snelle aanvraag en afhandeling

Dankzij de snelle aanvraag en afhandeling van deze vergunningaanvraag heeft pluimveebedrijf Verbeek in 2019 de eerste stal kunnen realiseren. Stal nummer 2 was in 2020 aan de beurt. Adviseur Karlijn Waaijman vroeg in april 2019 de benodigde vergunningen bij de gemeente en provincie aan en in augustus waren ze er al doorheen. Een mooie en snelle afwikkeling dus.

Meer weten?

Wil je weten welke vergunning je nodig hebt of heb je hulp nodig bij een vergunningaanvraag? Neem contact op met Karlijn Waaijman. Ze vertelt je er graag meer over.

Scroll naar boven