Leegstaande agrarische gebouwen, wat kun je ermee?

Sector: Agrarisch

In Nederland hebben veel stallen en boerderijen hun agrarische functie verloren. De komende decennia gaat dit proces door. Verwacht wordt dat er in 2030 meer agrarische gebouwen leeg staan dan kantoren. In de gemeente Hardenberg zal tot 2030 bijvoorbeeld al rond de 25% van de agrarische bedrijfsgebouwen leeg komen te staan. Dat komt neer op maar liefst 400.000 m²! Een deel van de leegstaande agrarische gebouwen wordt gesloopt en een deel van de gebouwen krijgt een nieuwe functie.

 

Aanpassen leegstaande agrarische gebouwen

Deze leegstand kan de leefbaarheid op het platteland in gevaar brengen, maar daardoor is er ook kans op nieuwe bedrijvigheid. Je kunt je agrarische bedrijfslocatie natuurlijk omvormen of verbreden voor eigen gebruik, maar het zorgt er ook voor dat de locatie beter verkoopt.

 

 

Wat kun je doen?

Wat kun je doen met agrarische bedrijfsgebouwen die vrijkomen?

  • Maak vakantieappartementen van je boerderijschuur
  • Maak een kunstenaarsatelier van je varkensstal
  • Richt je boerderij in als conferentieoord
  • Schakel om naar een dierenartspraktijk, kinderdagverblijf, zorgboerderij of museum
  • Verbouw je stal in een indoor speeltuin, compleet met recreatie- en/of horecafunctie
  • Maak een opslagruimte van je stallen (voor bijvoorbeeld winterbanden of inboedel) of verander het in een caravanstalling
  • Bouw je bedrijf om in een representatieve kantoorruimte
  • Sloop de gebouwen en verbeter het landschap met behulp van de Rood-voor-Rood regeling

Hulp bij het aanpassen van je locatie

Heb je toch nog een andere bestemming in gedachte voor je leegstaande agrarische gebouw? De Omgevingsadviseurs kan je helpen om je locatie aan te passen, zowel voor eigen gebruik als voor verkoop. In deze processen fungeren wij als projectleider en helpen we je onder andere met het verkrijgen van de juiste vergunningen.

Als het nodig is, schakelen wij andere experts in. Bijvoorbeeld voor het inrichten van je erf of voor fiscale zaken. Neem gerust contact met mij op als je meer wilt weten.

Neem contact op met Albert Albers

Neem contact op met Albert Albers

Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven