Vergunningen paardenhouderij: heb je je vergunningen op orde?

Sector: Agrarisch

Ben je ondernemer in de paardensector? Dan heb je te maken met verschillende regels en moet je in veel gevallen een melding of vergunning hebben. Zowel op het vlak van milieu, natuur als ruimtelijke ordening moet je uitzoeken welke regels er voor jou van toepassing zijn. In dit artikel lichten we toe waar je op moet letten.


Wel of geen landbouwhuisdieren?

Voordat je kunt bepalen welke regels er voor jou gelden, moet je vaststellen of jouw dieren wel of niet onder het begrip landbouwhuisdier vallen. Landbouwhuisdieren zijn zoogdieren of vogels die je houdt voor de productie van vlees, eieren, melk, wol, pels of veren. Daaronder vallen bijvoorbeeld rundvee, schapen, geiten, varkens en kippen. Ook paarden en pony’s die je houdt om mee te fokken vallen onder deze definitie. Houd je jouw dieren hobbymatig? Dan vallen je dieren niet onder het begrip landbouwhuisdier.

Waar je ook rekening mee moet houden, is of jouw locatie een agrarische functie heeft of een functie gericht op sport en recreatie. De gemeente kan hier namelijk eigen regels voor opstellen in het omgevingsplan.


Hengstenhouderij

Ben je eigenaar van een hengstenhouderij? Hengsten heb en train je voor de komst van nakomelingen. Een hengstenhouderij is dus productiegericht en valt daardoor onder de definitie landbouwhuisdieren. Voor deze dieren gelden dezelfde milieuregels als voor fokpaarden/-pony’s.

Geen landbouwhuisdieren?

Vallen jouw dieren niet onder het begrip landbouwhuisdier? Heb je bijvoorbeeld een springstal, dressuurstal, pensionstal of manege? Lees dan dit artikel over het berijden, africhten en trainen van paarden.

 

 

Melding milieubelastende activiteit

Houd je volwassen fokpaarden/-pony’s (ouder dan 3 jaar)? Afhankelijk van de aantallen heb je een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht. Houd je bedrijfsmatig maximaal 25 volwassen paarden of pony’s? Dan heb je een informatieplicht. Heb je tussen de 26 en 50 dieren? Dan moet je melding doen van je activiteiten. Je doet in dat geval een melding milieubelastende activiteit bij jouw gemeente.

Ga je na verloop van tijd meer paarden of pony’s houden (maximaal 50) of de inrichting van een stal veranderen? Dan moet je een nieuwe melding voor de aangepaste situatie indienen.

Omgevingsvergunning milieu

Houd je meer dan 50 volwassen fokpaarden/-pony’s? Dan heb je een vergunningplicht. In dat geval vraag je een omgevingsvergunning milieubelastende activiteit aan. Houd er rekening mee dat je sinds de invoering van de Omgevingswet legeskosten betaalt voor het aanvragen van deze omgevingsvergunning. De kosten hiervan verschillen per gemeente en kun je bekijken in de legesverordening van jouw gemeente.

Opfokpaarden jonger dan 3 jaar

Houd je opfokpaarden jonger dan 3 jaar? Voor deze dieren heb je geen melding- of vergunningplicht, maar alleen een informatieplicht.

Omgevingsvergunning Natura 2000-activiteit

Op het vlak van natuur is er ook actie nodig. Je moet namelijk weten of jouw activiteiten een negatief effect hebben op omliggende Natura 2000-gebieden. Hiervoor moet je weten hoeveel stikstof je uitstoot.

Net als voor andere landbouwhuisdieren (melkkoeien bijvoorbeeld), zijn er voor paarden ammoniakemissiefactoren vastgesteld. Wil je berekenen hoeveel stikstof je als paardenhouderij uitstoot? Dan kun je uitgaan van de waarden in ondergaand schema. Vervolgens maak je een berekening in het stikstofrekenprogramma Aerius Calculator. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen!

H-code  Diercategorie Emissiefactor
HL1.100 Volwassen paarden > 3jr 5,0
HL2.100 Paarden in opfok < 3 jaar 2,1
HL3.100 Volwassen pony's < 3 jr 3,1
HL4.100 Pony's in opfok < 3 jaar 1,3

 

Is de uitkomst dat jouw activiteiten een significant effect hebben op een Natura 2000-gebied? Dan heb je een Omgevingsvergunning Natura 2000-activiteit nodig. Hiervoor is de provincie het bevoegd gezag. Die beoordeelt jouw aanvraag op basis van de stikstofdepositie. Ook als je al een informatieplicht, meldingsplicht of vergunning hebt op grond van de milieuregels, kan aanvullend een natuurvergunning nodig zijn. De Aerius-berekening van de beoogde dieraantallen is hierbij leidend.

Omgevingsplan

Behalve op het vlak van natuur en milieu zijn er ook op het vlak van ruimtelijke ordening stappen te zetten. Het is belangrijk dat je in het omgevingsplan van de gemeente bekijkt welke regels op jouw bedrijf van toepassing zijn. Daaruit kan blijken dat je een omgevingsvergunning of omgevingsplanwijziging moet aanvragen.

Verandering op je bedrijf? Geef het door!

Wanneer je de verdeling van de dieraantallen of de indeling van jouw bedrijf wijzigt, bijvoorbeeld door de stro-opslag of paardenboxen te verplaatsen, dan moet je dit ook doorgevenbij het bevoegd gezag. De milieuregels gelden dus niet alleen voor dieraantallen.


Mestopslagen

De regels rondom vaste mestopslagen zijn afhankelijk van de wijze van opslaan, de grootte van je mestopslag en of je wel/geen landbouwhuisdieren houdt. Hieronder staan de regels waar je aan moet voldoen:

Korter dan 2 weken op 1 plek

Bij het opslaan van vaste mest, korter dan 2 weken op 1 plek, hoef je dit niet door te geven aan het bevoegd gezag.

Mestopslag < 3 m³:

Sla je minder dan 3 m³ mest op? Dan hoef je dit niet door te geven bij het bevoegd gezag. 

Mestopslag > 3 m³:

Is je mestopslag groter dan 3 m³? Dan heb je te maken met deze regels:

  • Vaste afstanden: de afstand van de mestplaat tot een geurgevoelig object (zoals een burgerwoning) moet minimaal 50 meter zijn. Ligt jouw bedrijf in de bebouwde kom? Dan moet deze afstand minimaal 100 meter zijn.
  • Houd je landbouwhuisdieren? Dan moet je een melding indienen voor het opslaan van meer dan 3 m³ vaste mest. Houd je geen landbouwhuisdieren? Dan moet je een informatieplicht indienen voor het opslaan van meer dan 3 m³ vaste mest.

Mestopslag > 600 m³:

Bij het opslaan van meer dan 600 m³ moet je een milieuvergunning aanvragen.

Milieutekening

De meeste gemeenten vragen om een actuele milieutekening van jouw bedrijf. Deze moet je ook indienen. Op de milieutekening wordt onder andere gekeken naar:

  • Dieraantallen en diercategorieën
  • Doorsnedes gebouwen en uitstootpunten van dierenverblijven
  • De hoeveelheid- en wijze van mestopslag
  • Lozingspunten van bedrijfsafvalwater
  • Aanwezigheid dieselolietank 

Legeskosten

Sinds de invoering van de Omgevingswet moet je over vergunningsplichtige activiteiten (zoals meer dan 50 fokmerries of meer dan 600 m³ mestopslag) legeskosten betalen. De hoogte van deze legeskosten verschillen per gemeente.

Maatwerk

Verder gelden er meer regels voor milieu, geur en geluid waar je in sommige gevallen mee te maken kunt krijgen. In grote lijnen komen de regels op hetzelfde neer, maar wat er precies geldt voor jouw situatie, hangt af van het beleid van jouw gemeente en jouw bedrijf. Laat je daarom altijd goed adviseren als je iets wil aanpassen binnen je paardenonderneming.

Meer weten?

Wil je meer weten over de wet- en regelgeving in de paardensector? Neem dan contact op met Kristel of Ginet. Zij helpen je graag verder.

Scroll naar boven